T'agrada la pàgina? comparteix-ho amb tothom
|

|
|
|
|
Els polls són uns paràsits de cos allargat, de color grisenc, sense ales. Estan al cabell i s’alimenten de sang humana. Els ous són posats per les femelles adultes durant la nit a la base del cabell. El desenvolupament d’aquests ous depèn de la temperatura ambient (s’afavoreix entre 22 i 37ºC). La larva neix als 5-10 dies i, després d’unes dues setmanes, madura i ja és capaç de pondre ous. Tot el cicle vital dura al voltant d’un mes.
CONTAGIEls polls passen d’una persona a una altre per contacte entre un cap i un altre, i per l’ús en comú de pintes, gorros, tovalloles,... És més freqüent en nens, però els adults també en poden presentar a causa del contacte amb nens.
COM SABER SI TENIM POLLSCal revisar cuidadosament el cabell, insistint darrera les orelles i al clatell. Aquesta revisió pot fer-se a mà o amb un pinta llemenera (de pues fines). S’observen com unes escates blanques i les diferenciem de la caspa perquè estan enganxades al cabell i es desprenen amb dificultat.
PREVENCIÓCal mantenir unes mesures higièniques adequades:
- Revisar el cap dels nens, sobretot darrera les orelles, al clatell i al serrell.
- Rentar sovint el cabell amb xampú normal (Dos o tres vegades a la setmana).
- Raspallar el cabell diàriament i tenir cura de la neteja dels estris.
- Revisar les persones que estan més en contacte amb l’infant que té polls.
- En cas d’haver-hi casos de polls a l’escola, i està segur que no s’està infestat, cal fer un tractament repel·lent, que espanta els polls i evita així el contagi i les infestacions massives. Aquest producte només s’ha d’aplicar quan el nen vagi a llocs amb un alt perill de contagi.
- L’ús preventiu de productes insecticides no es recomana en persones no parasitades.
NORMES D’ACTUACIÓ Tan bon punt es té constància de la infestació, s’ha de comunicar a les persones que conviuen amb l’infestat, cal doncs comunicar-ho a l’escola per prendre precaucions i evitar l’expansió del problema com més aviat millor. També s’han de desinfectar la roba i els llençols (rentar a 55ºC), les pintes i els raspalls (bullir durant 10 minuts o, si no es poden tractar amb calor, tancar-ho en una bossa de plàstic durant 15 dies) , les joguines i les estores.
PRODUCTES PER AL SEU TRACTAMENTAl mercat existeixen dos tipus de tractaments antipediculosis: els d’origen natural i els d’origen químic. D’origen natural hi ha els productes que contenen dimeticona, un compost de silicona que actúa mitjançant un procés físic que cobreix el poll i l’ofega., i sovint s’associa a l’oli d’arbre de té o a l’extracte de Quassia Amara. D’origen químic hi ha la permetrina i el malatió, que actuen provocant la mort del poll. L’ús d’aquests productes només ha de fer-se si es veuen polls o ous, ja que com a mesura preventiva és ineficaç i, fins i tot, contraproduent (poden produir irritació o dermatitis del cuir cabellut, o generar resistències). També hi ha els raspalls elèctrics, que eliminen els polls i els ous a partir d’una descàrrega elèctrica.
ÚS DELS PRODUCTES ANTIPEDICULOSIS - Aplicar la loció sobre el cabell, sec o humit, segons la pauta indicada (incidint en la zona del clatell i de darrera les orelles).
- Cobrir el cap amb un gorro de plàstic i deixar-l’ho actuar.
- Rentar el cabell amb un xampú normal. L’ús d’un xampú antiparacitari no es recomana com a tractament exclusiu, perquè encara que pot destruir el paràsit adult, el seu poder sobre els ous és menor.
- Pot fer-se una rentada final amb aigua i vinagre (2:1), ja que ens ajuda a desfer la substància que uneix els ous als cabells. No eixugar el cabell amb l’assecador d’aire calent (ens degrada l’insecticida).
- És important pentinar el cabell amb una pinta de pues per tal de retirar els polls morts i els ous.
- Repetir el tractamentuna setmana després.
|
|
|
comparteix-ho amb tothom