Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per optimitzar i adaptar-se a la vostra navegació i preferències, entre altres tasques. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra Política de privadesa.

D'acord Més informació
n° visites: 61595   |    |  Avís legal
T'agrada la pàgina?
comparteix-ho amb tothom 


TORNAR


LES AL·LÉRGIES

és una reacció immunològica específica de l’organisme cap a una substància normalment inofensiva. Té un elevat component hereditari, però per desencadenar-se la reacció al·lèrgica també hi intervenen factors ambientals.

Les substàncies que poden desenvolupar una resposta de tipus al·lèrgic a l’organisme s’anomenen al·lergens, els quals poden entrar a l’organisme per les vies aèries (pol·len, àcars de la pols), per ingestió (llet de vaca, ou, fruits secs) i mitjançant el contacte amb la pell (metalls, plantes).

La rinitis al·lèrgica

és una de les al·lèrgies més comunes i afecta a la mucosa nasal.

Els simptomes són esternuts, secreció nasal acuosa, congestió nasal, picor als ulls i llagrimeig, picor al nas i a la gola.

Es diferencia d’un refredat, perquè en aquest la secreció és més espessa i hi ha un nombre menor d’estornuts, i d’una sinusitis perquè hi predomina la congestió amb sensació de rostre ple i mal de cap.

La rinitis pot ser estacional, apareixent durant la primavera, o crònica, presentant-se durant tot l’any.

Detecció d’una al·lèrgia

El mètode més comú per fer-ho són els tests cutanis, que mesuren la resposta de la persona a la substància a la qual sembla que pot ser al·lèrgica.

Un element molt important és la història clínica. El pacient haurà d’informar sobre les condicions ambientals que l’envolten (treball, contacte amb animals), calendari de simptomes i antecedents familiars d’al·lèrgies, per tal de fer la prova més selectiva.

Tractament

Les al·lèrgies no tenen cura, però amb un tractament adequat se’n poden controlar els símptomes.

Els tractaments més freqüents són agents vasoactius que redueixen la rinorrea i altres simptomes associats a la congestió nasal i fàrmacs que controlen o prevenen la desposta al·lèrgica del pacient (antihistamínics, corticosteroides i immunoterapia).


- ANTIHISTAMÍNICS:

Redueixen l’acció de l’histamina, substància alliberada per l’organisme responsable de molts dels símptomes de l’al·lèrgia.

Hi ha els fàrmacs clàssics, que generalment produeixen somnolencia, i els de segona generació, que no tenen aquest efecte secundari.

- DESCONGESTIONANTS:

Provoquen una vasoconstrició local, reduint Aixa l’edema que causa la congestió nasal. Solen administrar-se amb gotes nasals o aerosols, ja que així l’acció és local i ràpida.

No poden utilitzar-se més de tres dies seguits, ja que poden provocar episodis congestius de rebot.

Aquests fàrmacs són la fenilefrina, nafazolina o oximetazolina.

- CORTICOSTEROIDES:

Permeten una reducció dels simptomes nasals. El seu inici d’acció és lent (d’un a tres dies) i tarden d’una a tres setmanes en aconseguir el seu efecte màxim, motiu pel qual es recomana utilitzar-los de manera profilàctica.

Aquests fàrmacs són beclometasona, budesonida o fluticasona.

- TRACTAMENT INMUNOLÒGIC:

Consisteix en l’administració de quantitats creixents d’un al·lergè a un pacient hipersensible a aquest per tal de modificar la resposta del pacient.

Les vacunes han de ser altament específiques, de manera que han de ser preparades individualment.

Els principals al·lergens susceptibles a l’inmunoterapia són: polen de plantes, àcars, espores de fongs, fruits secs, crustacis, albúmina de l’ou, verins, entre d’altres.

El tractament ha de ser gradual, començant amb dosis molt petites i anar augmentant fins a una dosi de manteniment.

Poden presentar-se reaccions adverses a la teràpia, com reaccions cutànies inmediates o retardades.


Recomanacions

  • Evitar les substàncies que provoquen al·lèrgia.

  • Evitar estar massa estona a l’aire lliure en les èpoques de pol·linització.

  • Fer servir fundes impermeables per a matalassos edredons i coixins.

  • Passar l’aspiradora sovint per zones susceptibles a acumular més pols.

  • Evitar catifes, coixins de plomes i mantes de llana.

  • Els nens no han de dormir amb ninots de peluix.

  • Utilitzar màscares facialsadequades que filtrin l’aire inhalat.

  • Aplicar-se la injecció d’extrets d’al·lergògens per alterar la resposta immunològica.