n° visites: 61595   |    |  Avís legal
T'agrada la pàgina?
comparteix-ho amb tothom 


TORNAR

ELS POLLS


Els polls són uns paràsits de cos allargat, de color grisenc, sense ales. Estan al cabell i s’alimenten de sang humana. Els ous són posats per les femelles adultes durant la nit a la base del cabell. El desenvolupament d’aquests ous depèn de la temperatura ambient (s’afavoreix entre 22 i 37ºC). La larva neix als 5-10 dies i, després d’unes dues setmanes, madura i ja és capaç de pondre ous. Tot el cicle vital dura al voltant d’un mes.

CONTAGI

Els polls passen d’una persona a una altre per contacte entre un cap i un altre, i per l’ús en comú de pintes, gorros, tovalloles,... és més freqüent en nens, però els adults també en poden presentar a causa del contacte amb nens.

COM SABER SI TENIM POLLS

Cal revisar cuidadosament el cabell, insistint darrera les orelles i al clatell. Aquesta revisió pot fer-se a mà o amb un pinta llemenera (de pues fines). S’observen com unes escates blanques i les diferenciem de la caspa perquè estan enganxades al cabell i es desprenen amb dificultat.

PREVENCIó

Cal mantenir unes mesures higièniques adequades:

 • Revisar el cap dels nens, sobretot darrera les orelles, al clatell i al serrell.
 • Rentar sovint el cabell amb xampú normal (Dos o tres vegades a la setmana).
 • Raspallar el cabell diàriament i tenir cura de la neteja dels estris.
 • Revisar les persones que estan més en contacte amb l’infant que té polls.
 • En cas d’haver-hi casos de polls a l’escola, i està segur que no s’està infestat, cal fer un tractament repel·lent, que espanta els polls i evita així el contagi i les infestacions massives. Aquest producte només s’ha d’aplicar quan el nen vagi a llocs amb un alt perill de contagi.
 • L’ús preventiu de productes insecticides no es recomana en persones no parasitades.

NORMES D’ACTUACIó
Tan bon punt es té constància de la infestació, s’ha de comunicar a les persones que conviuen amb l’infestat, cal doncs comunicar-ho a l’escola per prendre precaucions i evitar l’expansió del problema com més aviat millor. També s’han de desinfectar la roba i els llençols (rentar a 55ºC), les pintes i els raspalls (bullir durant 10 minuts o, si no es poden tractar amb calor, tancar-ho en una bossa de plàstic durant 15 dies) , les joguines i les estores.


PRODUCTES PER AL SEU TRACTAMENT

Al mercat existeixen dos tipus de tractaments antipediculosis: els d’origen natural i els d’origen químic.
D’origen natural hi ha els productes que contenen dimeticona, un compost de silicona que actúa mitjançant un procés físic que cobreix el poll i l’ofega., i sovint s’associa a l’oli d’arbre de té o a l’extracte de Quassia Amara.
D’origen químic hi ha la permetrina i el malatió, que actuen provocant la mort del poll.
L’ús d’aquests productes només ha de fer-se si es veuen polls o ous, ja que com a mesura preventiva és ineficaç i, fins i tot, contraproduent (poden produir irritació o dermatitis del cuir cabellut, o generar resistències).
També hi ha els raspalls elèctrics, que eliminen els polls i els ous a partir d’una descàrrega elèctrica.

ÚS DELS PRODUCTES ANTIPEDICULOSIS

 1. Aplicar la loció sobre el cabell, sec o humit, segons la pauta indicada (incidint en la zona del clatell i de darrera les orelles).
 2. Cobrir el cap amb un gorro de plàstic i deixar-l’ho actuar.
 3. Rentar el cabell amb un xampú normal. L’ús d’un xampú antiparacitari no es recomana com a tractament exclusiu, perquè encara que pot destruir el paràsit adult, el seu poder sobre els ous és menor.
 4. Pot fer-se una rentada final amb aigua i vinagre (2:1), ja que ens ajuda a desfer la substància que uneix els ous als cabells. No eixugar el cabell amb l’assecador d’aire calent (ens degrada l’insecticida).
 5. és important pentinar el cabell amb una pinta de pues per tal de retirar els polls morts i els ous.
 6. Repetir el tractamentuna setmana després.